Spørsmål & Svar

Her har jeg samlet spørsmål og svar fra min Facebook-side:

Spørsmål:
Når en har en hest med polyneuropati – når kan en starte opp med behandling på låsninger i bekkenområdet?
Massasje på en slik hest, er det å ikke anbefale?
Ser flere hester med polyneuropati etterhvert ømmer i rygg/kryss – regner med det kommer av en form for overbelastning i det området pga lammelsene de har.

Ingeborg svarer:
Kiropraktikk optimaliserer nervekonduksjonen i området der de forlater ryggmargen. Jeg tror kiropraktiske mobiliseringer ikke er skadelig, men vil tillate de perifere nervene å funksjonere så godt som de har mulighet til.
Det finnes teknikker der en må løfte bakbena for å justere korsleddet, det vil ikke være tilrådelig på en svak hest. Det virker logisk på meg at massasje vil øke blodgjennomstrømning og hvis det virker som det er godt for hesten ville jeg anbefalt det. Jeg ser at hestene kompenserer med andre muskelgrupper og blir stive, men det må vurderes i hvert tilfelle om mobilisering av ledd er bra når hesten kompenserer.
Jeg ville ikke justert for mye når hesten kompenserer. Fjerner du mye av kompensasjonen vil du kunne oppnå at du får en svakere hest. Når hesten er på bedringens vei og kan stå og reise seg opp uten problemer og lite overkoding og snubling mener jeg det bør være ok.
Og en ting til, kiropraktikk krever et visst «dytt» til hesten så må ikke brukes på en hest en kan dytte over ende pga svakhet. Det kan det være riktig uklokt. Hesten må kunne stå i mot trykket.